Ilmalämpöpumppujen vertailu

 

Mallikohtaiset kommentoinnit ovat Scanofficen merkintöjä, ei VTT:n.

VTT:n testistandardissa mitataan laitteen tuottama lämpöteho ja hyötysuhde (lämpökerroin) asteen välein -30°C:sta ylöspäin. Sulatusjaksot on huomioitu hyötysuhteissa. Sisäyksikön puhallinteho on keskivoimakkuudella koska täydellä teholla ääni on häiritsevä.

Ilmalämpöpumppuvertailu ja testaus

Ilmalämpöpumppujen testaaminen ja ilmalämpöpumppuvertailu on huomattavasti vaikeampaa kuin ymmärretään. Suomessa vertailutestejä teettää esimerkiksi TM Rakennusmaailma-lehti Maa- ja Elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa Vihdissä. Erilaisilla pisteytysjärjestelmillä testatuista litteista valitaan "paras".

Valitettavasti nämä vertailutestit ovat tähän asti suoritettu varsin puutteellisella ymmärryksellä ja usein näiden testien pohjalta tehdyt päätelmät ovat johtaneet virheellisiin vertailutuloksiin. Saadaksemme vertailukelpoista informaatiota olemme nyt testauttaneet VTT:llä useita Suomen markkinoilla myytäviä ilmalämpöpumppuja.

Faktaa lämpöpumppujen toiminnasta

Lämpökertoimen (COP-arvo) ilmoittaminen EN14511 standardin mukaisesti +7 C°:n ulkolämpötilassa ei juurikaan kerro laitteen tehokkuudesta Pohjolan ilmasto-olosuhteissa.

Jotkut laitteet ovat testauksien perusteella suunniteltu antamaan paras lämpökerroin (COP-arvo) + 7 C° lämpötilassa mutta alhaisemmissa ulkolämpötiloissa laitteen tuottama hyötysuhde romahtaa. Suomessa rakennusten lämmityskausi alkaa noin + 12 ~ + 15 C°:ssa ja laitteen tulee toimia ja lämmittää vielä - 25 ~ - 30 C°:n pakkasilla. Olennaista on, minkälaisen energian säästön laite antaa koko lämmityskaudella.

Laitteen tuottaman energiasäästön kannalta oleellisempaa on sen tuottama lämpöteho kuin sen lämpökerroin (COP-arvo). Mitä alhaisempi ulkolämpötila on, sitä suurempi on asunnon lämmön tarve. Tehokkaat ilmalämpöpumput antavat jopa yli 3 kW:n lämpötehon vielä -15 C° pakkasellakin. Mitä suurempi lämpöpumpun tuottama lämpöteho saavutetaan alhaisissa ulkolämpötiloissa, sitä vähemmän asuntoa tarvitsee lämmittää asunnon muulla lämmitysjärjestelmällä.